[...] miałaś dużą przerwę między posiłkami, odpuść, jeśli ze dwie godziny wcześniej zjadłaś spory obiad. W innym wypadku będziesz się czuła zbyt ociężała. A co z ćwiczeniami na czczo? Często się słyszy o korzyściach płynących z treningu na czczo, pamiętaj jednak, że brak paliwa może obniżyć Twoją wydajność. Jeżeli czeka Cię trening, na którym chcesz [...]
[...] patologicznych. AD jest scharakteryzowana jako zaburzenie metabolizmu glukozy w mózgu. Proces bardzo przypomina stan insulinooporności charakterystyczny dla T2D (glukoza na czczo powyżej 126 mg/dl) i stanu przedcukrzycowego (u takich osób glukoza na czczo mieści się pomiędzy 100 mg/dl, a 126 mg/dl). Insulinooporność w mózgu jest silnie powiązana [...]
Suplementy to uzupełnienie naszej diety - mają wspomagać nasze zdrowie i dążenie do formy. Zwykle nie działają z taką siłą jak leki, ale nie mają też skutków ubocznych, jeśli spożywamy je zgodnie z zaleceniami. Jest jednak grupa substancji, która jest na tyle silna, iż jest porównywalna z lekami. Podsumowanie Suplementy, bez względu na to jak [...]
U mężczyzn umiarkowana ilość estrogenów sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej, a ich duży nadmiar oraz znaczący niedobór (sztuczne zbicie ich stężenia np. przy wykorzystaniu inhibitorów aromatazy) sprzyjają raczej otłuszczeniu ustroju. U kobiet rola estrogenów w utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz ich wpływ w trakcie redukcji jest ciągle [...]
[...] „Zaufać ciału” może osoba, która ma: nienaturalnie niską ilość tłuszczu w ciele, wzorcową regulację metaboliczną głodu i łaknienia, niskie stężenie insuliny i glukozy na czczo, niskie stężenie kortyzolu (w nadmiarze może nasilać „wilczy apetyt”), normalną objętość żołądka (nie obżera się), która ma dostęp głównie do niskoprzetworzonych [...]
[...] masy ciała. Podsumowanie Zarówno podawanie grejpfruta, jak i soku 3 x dziennie przed posiłkami, nie jest takim znowu dobrym pomysłem. Dlaczego? Spadek stężenia insuliny na czczo był największy w grupie pijącej wodę, a najmniejszy w grupie pijącej przed posiłkami sok grejpfrutowy. Jedzenie grejpfruta przed posiłkiem lokowało się w środku stawki [...]
[...] Już ta niewielka dawka nandrolonu: zwiększyła stężenie insuliny we krwi, zahamowała odpowiedź na insulinę w mięśniach szkieletowych, odnotowano spadek stężenia glukozy na czczo, spadła tolerancja pirogronianu i zawartość glikogenu wątrobowego, odnotowano wzrost stężenia glicerolu (substratu w glukoneogenezie) o 149%, spadła ilość innych [...]
Herbata z dzikiej róży lub jej wysokojakościowy ekstrakt charakteryzuje się kwiatowym lekko słodkimi i jednocześnie cierpkim posmakiem. Róża występuje w kilkaset różnych odmianach, natomiast jeśli chodzi o właściwości owoców dzikiej róży, to naukowcy skupili się na badaniu odmiany Rosa canina. Poznajmy korzyści zdrowotne, jakie daje nam Rosa [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej długofalowo przynosi liczne korzyści zdrowotne, jednak krótkoterminowo wiąże się ze znacznym ryzykiem. Dlaczego tak się dzieje? Cóż, jest wiele przyczyn i mechanizmów, które należy wyjaśnić. Gwoli wyjaśnienia dodam, że cytowane badanie jest bardzo ciekawe – pokazuje, że kofeina może chronić osoby otyłe przed negatywnymi [...]
[...] (nie chodzi tylko o cukier biały czy brązowy - sacharozę dostarczamy z diety – ale o endogenną glukozę, której stężenie reguluje wątroba). Podwyższone stężenie insuliny na czczo również jest markerem choroby - pokazuje, że w organizmie dzieje się coś złego (można również badać odpowiedź insulinową na określony posiłek i wyciągnąć wnioski [...]
Większość ludzi unika wzięcia odpowiedzialności za swoje zdrowie. Niektórzy kilkadziesiąt lat palą, piją, niezdrowo się odżywiają i unikają jakiegokolwiek wysiłku, a później ze zdziwieniem konstatują, iż są ciężko chorzy. Nie mówię, iż od razu masz zostać gwiazdą sportu oraz stosować dietę „kulturysty starej szkoły”. Jednak zgodnie z zaleceniami [...]
Od 1 stycznia 2021 r. wszedł w życie tzw. podatek cukrowy. Paradoksalnie uderza on również w produkty, które mają potencjał prozdrowotny, czyli te z zamiennikami cukru (słodzikami) czy np. z kofeiną lub tauryną. We wrześniu 2015 r. Barbados wprowadził 10% podatek na słodzone napoje. Odnotowano średni wzrost cen napojów opodatkowanych o 5,9%, przy [...]
[...] porcja ryżu czy makaronu. Faktycznie, w jednym z badań, gdy u chorych na cukrzycę typu 2 nie była uregulowana glikemia (mieli patologiczne stężenie cukru we krwi, np. na czczo 2,6-krotnie ponad normę) i wdrożono terapię insuliną, w ciągu 15 dni stężenie trijodotyroniny wzrosło o ~130%, a T4 o 15,3%. I tak stężenie T3 było przeciętne, ale [...]
Bardzo duża ilość osób, a co gorsza dietetyków, za bazę do ułożenia dobrej diety uważa parametry takie jak waga, wzrost, wiek i stopień aktywności. Są to ważne aspekty, jednakże wbrew pozorom nie najważniejsze. Pierwszą, podstawową rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę przy rozpoczęciu diety, są wyniki badań laboratoryjnych. Badania rozszerzone [...]
[...] wchodzenia w szczegóły, warto zapoznać się z wynikiem badania porównującego różne modele żywieniowe. Skuteczność diet pod kątem metabolicznym Stężenie glukozy na czczo nie spadło w sposób znacząco różny w poszczególnych grupach (te kobiety nadal były otyłe mimo pozbycia się kilku kilogramów masy ciała). Czyli z tego może wynikać, iż [...]
[...] zidentyfikowali w badaniu dotyczącym starszych osób (mających sporo tłuszczu i mniej mięśni) silną korelację dotyczącą ilości tłuszczu w ciele z ze stężeniem insuliny na czczo. Działo się tak zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Nieco słabsza korelacja dotyczyła stężenia glukozy na czczo, dość silna poposiłkowego stężenia insuliny. Komentarz: [...]
[...] i związane z tym przesunięcia jonów elektrolitów oraz odkładanie tkanki tłuszczowej (np. węglowodany o szybkiej kinetyce), podwyższają stężenie glukozy i insuliny na czczo (zwiększają insulinooporność; wszelka wysoko przetworzona żywność), stłuszczają wątrobę (węglowodany o szybkiej kinetyce, niezdrowe tłuszcze), nie jest to zbyt [...]
[...] jadła WPC zdobyła 0.6 ± 0.4% beztłuszczowej masy ciała, tylko grupy P + RT (proteiny + trening siłowy) oraz PRISE pozbyły się tłuszczu wisceralnego, ilość glukozy na czczo spadła tylko w grupie, która otrzymała proteiny i dodatkowo trenowała siłowo (P + RT) 5.1 ± 2.5 mg/dl oraz w grupie PRISE, spadek o 15.3 ± 2.1 mg/dl, [...]
[...] w grupie jedzącej 2 posiłki dziennie, niż w grupie jedzącej 6 posiłków dziennie (−0.03% dla 6 posiłków oraz −0.04% dla 2 posiłków dziennie), stężenie glukozy na czczo oraz ilość C-peptydu spadły bardziej w grupie jedzącej 2 posiłki dziennie, niż w grupie 6 posiłków dziennie, ilość glukagonu na czczo spadła w grupie jedzącej 2 posiłki [...]
[...] czerwone wino, mężczyźni mieli tendencję do większego spadku SSPG i wzrostu HDL-C, w porównaniu z kobietami, nie stwierdzono innych zmian metabolicznych: stężenia glukozy na czczo, insuliny i trójglicerydów na czczo. Wniosek: 8-tygodniowe umiarkowane spożycie alkoholu miało minimalny wpływ na zwiększenie wrażliwości na insulinę u osób bez [...]